Monday, March 28, 2011

Tarikh Mengikut Air Pasang
12/13/14/15/16hb hijrah:

"Bulan Penuh/Mengambang"

1.Selat dan sungai

a)arus deras dan tinggi.

b)pasang lebih lama dari surut.

c)batu ladung 30 keatas.

d)tidak sesuai untuk memancing.


2.Laut pantai timur

a)arus mati yang panjang sebelah malam

b)surut yang sedang tapi pendek sebelah siang

c)air biasanya keruh sedikit.

d)sesuai memancing kerana ikan kurang sensitif. =========================================

19/20/21/22/23hb hijrah:

"Bulan separuh"

1.Selat dan sungai

a)pasang kurang berarus dan surut yang sederhana

b)tempoh pasang & surut yang sama.

c)sangat sesuai memancing terutamanya 22 dan 23hb hijrah.


2.Laut pantai timur

a)pasang surut arusnya sama iaitu sederhana

b)jangkamasa pasangsurut sama.

c)kadangkala air terlalu jernih dan berkaca

d)ikan sensitif pada penglihatan. ====================================

26/27/28/29/30/hb hijrah:

"Bulan gelap"

1.Selat dan sungai

a)arus mulai besar dengan arus semakin laju

b)surut yang panjang diwaktu siang manakala pasang yang pendek.

c)air keruh terutamanya waktu surut

d)tidak sesuai memancing.


2.Laut pantai timur

a)arus pasang sederhana yang panjang sebelah siang

b)arus mati tapi pendek sebelah malam

c)air biasanya keruh sedikit.

d)sesuai memancing kerana ikan kurang sensitif. =========================================


5/6/7/8/9hb hijrah:

"Bulan Separuh"

1.Selat dan sungai

a)surut kurang berarus dan pasang yang sederhana

b)tempoh pasang & surut yang sama.

c)sangat sesuai memancing terutamanya 8 dan 9hb.


2.Laut pantai timur

a)pasang surut arusnya sama iaitu sederhana

b)jangkamasa pasangsurut sama.

c)air tidak terlalu jernih dan sesuai untuk memancing.

d)ikan sensitif pada penglihatan. ==========================================


Kitab Panduan Keadaan Air.


"Air Besar "
Air pasang besar paling maksimum(air bani) lazimnya berlaku sebulan 2 kali pada tarikh 15hb atau 1 hb setiap bulan Islam dan air pasang besar pada bulan gelap berlaku tepat pada setiap 1hb setiap bulan Islam. Maka tarikh-tarikh seperti 27,28,29,30hb&1,2,3,4hb (dikira berdasarkan 3 hari awal dan 3 hari hujung) bulan Islam boleh juga diklasifikasikan sebagai berlakunya air pasang besar ketika bulan gelap.


"Memancing Sewaktu Air Besar"

Memancing sewaktu air besar memerlukan sedikit pengalaman dan ilmu pengetahuan di sekitar padang pancing (sekiranya tidak mendapat bantuan tekong tempatan) supaya hasilnya tidak menghampakan pemancing semua. Kalau tidak, kita akan dihidangkan oleh seribu satu macam masalah yang diakibatkan oleh perubahan arus laju seperti umpan timbul dan hanyut, tali pancing terutama perambut yang bersimpul dan lebih teruk lagi kalau memancing beramai-ramai di atas bot, tali pancing akan tersangkut dan bermacam-macam lagi. Oleh kerana pergerakan air besar amat laju, pemancing memerlukan pemberat yang boleh menampung kelajuan air tersebut dari menghanyutkan tali pancing. Joran yang kecil tidak sesuai digunakan pada masa tersebut. Dalam kes ini apabila ikan meragut pancing, kita kurang merasakan tekanan yang dihasilkan oleh sebab pemberat tadi. Lebih memburukkan sekiranya ada tiupan angin yang bertentangan dengan pergerakan air yang akan menyebabkan berlakunya gelombang atau alun yang boleh memeningkan kepala dan boleh menyebabkan mabuk laut.


"Air Mati"


Lazimnya air mati akan berlaku pada 5,6,7,8,9 hb hijrah dan 19,20,21,22,23 hb hijrah .Air mati pula diistilahkan sebagai aras perbezaan air pasang dan surut yang tidak jauh perbezaannya iaitu kebiasaannya aras perbezaan sekitar 1.5 hingga 2.5 meter (contoh untuk Pelabuhan Kelang). Air mati berlaku selama sepuluh hari dalam sebulan iaitu pada 7 hb hingga 1 1 hb Bulan Melayu (Hijrah) manakala fasa kedua pada 20 hb hingga 24 hb. Untuk lebib mudah, anda rujuk sahaja Bulan Melayu untuk menentukan waktu air mati tanpa melihat pada perbezaan aras air pasang dan surut. Sesetengah tempat pula air mati disebut sebagai air kecil, air bebanir/banir atau air menyorong. Merujuk kepada istilah yang digunakan oleh Jabatan Hidrografi, TLDM pula air mati dipanggil Air Perbani. Perbezaan aras yang kurang sewaktu pergerakan pasang dan surut menyebabkan air bergerak perlahan untuk kedua-dua hala. Dengan ini, ianya memudahkan pemancing tanpa memikirkan kelajuan arus terhasil. Pada waktu air mati, air kelihatan jernih tanpa banyak lumpur dan sampah sarap.

"Memancing pada Waktu Air Pasang Mati"
Memancing pada ketika ni tidak disyorkan kerana air terlalu perlahan dan ikan dipercayai pasif pada ketika ni. Ini sedikit sebanyak memberi kesan pada persembahan umpan yang pasif oleh pemancing dan seterusnya ikan tidak berminat membahamnya.Pada ketika ini, air tenang dengan pergerakan arus yang perlahan. Ada disetengah tempat pada ketika ini ikan kurang bermain. Ini kerana ketiadaan arus menyebabkan ikan kecil berada dimerata tempat. Jadi lokasi spesifik tidak dapat di tentukan. Manakala disetengah tempat ikan galak bermain memandangkan pemangsa mudah mencari makanan.Tarikh mengikut Calender Islam atau Chineese

No comments:

Post a Comment